Image-empty-state.png

Recessievrees

Deze week was het weer van dat. Het recessiespook waarde weer rond op de beursvloer. We hebben het in BeursKompas al dikwijls over een inverse rente-curve en zijn voorspellend karakter voor een recessie gehad.

We moeten wel voor ogen houden dat de beurs altijd voorop loopt op de economie. Iedereen gaat er nu van uit dat er een recessie komt en dit wordt stilaan in de koersen ingeprijsd. Ik zeg wel niet dat dit al voor 100 % zo is.

Ik heb meer “schrik” van echte Zwarte Zwanen, deze die je nu niet ziet maar ongemeen snel en hard kunnen toeslaan.

Dit kan op rente-gebied zijn (waar een ramp voor obligaties dreigt!), schulden, Iran, handelsoorlog, Brexit, Italië, Taiwan, Hong Kong, banken of fondsen die kopje onder gaan,...
You name it, we’ve got it...

Waar ik specifiek naar kijk is XXX. Dit voormalig icoon en één van de eerste bedrijven met een notering op Wall Street zou knoeien met de boekhouding (veel te weinig provisies aangelegd voor de uitbetaling van levensverzekeringen in de toekomst – als het correct in de boeken zou komen valt GE eigenlijk om). Komt het effectief zo ver, dan hebben de beurzen een serieus probleem. In de mainstream pers vliegt dit precies volledig onder de radar.

De nieuwste aankopen konden iets beter getimed worden. BeursKompas is echter opgevat als een lange termijnverhaal en de portefeuille is nog “jong”. Met cash-posities van rond de 40 % blijven we goed geplaatst om te profiteren van uitschuivers. Dit gaat zoals gewaarschuwd nog steeds ten koste van het korte termijnrendement. Daar moeten we echter kunnen doorkijken want in deze markten kan het rap keren en dan zetten we onze turbo aan.

Deze week dus een extra lange BK. Volgende week wellicht een korte (digitale) editie en dan vallen we terug in het oude patroon per 14 dagen. Het alternatief bracht te veel praktische problemen.

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png