Image-empty-state.png

Recordregen

Ook deze week weer aandacht voor vastgoed, de merkwaardige sirene in het beleggerslandschap.

In Duitsland voert men een huur-indexatie stop in voor de komende vijf jaar. Dat wil zeggen dat je niet meer mag vragen voor het beschikbaar stellen van je eigendom maar dat je wel de geïndexeerde kosten (dak, lift, gemene delen, verder onderhoud) mag verder blijven betalen. Ook in München staat men klaar om een dergelijke maatregel in te voeren.

In Nederland (meer bepaald Amsterdam) gaat men al zo ver dat een nieuw gebouwde woning enkel nog mag dienen voor eigen bewoning. Op die manier wil men de vastgoedspeculanten en dus de prijsstijgingen een halt toe roepen.

Nog maar eens een bewijs dat de vastgoedmarkt op veel plaatsen aan de top van zijn kunnen zit. Toch willen veel mensen het niet geweten hebben en blijven ze lustig kopen omdat ze geen alternatieven zien.

Verder bekijken we de beursevolutie sedert 1872 en stellen we vast dat als de tijdhorizon 10 jaar of meer bedraagt je statistisch weinig kans hebt om verlies te maken op je investeringen (of je moet al heel speculatief bezig zijn).

Ik bespreek ook het onbestemde gevoel dat niettegenstaande de recordregen op de beurzen (alle grote indexen staan op All Time Highs) er iets mank loopt achter de schermen. Er worden te veel maatregelen uitgevaardigd die andere zaken moeten maskeren. We zullen zien of mijn gevoel me de komende weken/maanden in de steek laat of niet.

Uiteraard mogen ook de resultaten van het derde kwartaal bij onze verschillende portefeuillewaarden niet ontbreken. We bespreken deze dan ook in de diepte en komen nog eens terug op onze laatste verkoop (winst genomen van 36 %). Het aandeel zakte ondertussen bijna 20 %. Timing speelt dus af en toe wel een grote rol.

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png