Divergentie in de grafiek...?

Divergentie in de grafiek...?

Lezers die me al een tijdje volgen weten wat ik denk over Technische Analyse (TA).

Ik vind het eerder kunst dan een echte wetenschap.

Toch hecht ik wel waarde aan het gegeven en ik zal er steeds rekening mee houden om de markt ‘te voelen’ en een aan- of verkoopmoment beter te proberen timen. Als ik in opties handel zal ik dit zelfs heel regelmatig gebruiken.

Dat is voor mij persoonlijk echter niet omdat ik heel veel waarde hecht aan de indicatoren, patronen en lijntjes op zich maar eerder door wat het met beleggers doet.

Voor mij is het lezen van patronen eerder het kijken naar een soort van sociaal experiment. Hoe meer marktparticipanten naar bepaalde zaken kijken, hoe meer het zich ook zal manifesteren. Daarvoor is ook de mooie term ‘self fulfilling prophecy’ uitgevonden.

Het is dus zeker geen toeval dat ronde getallen een bepaalde aantrekkingskracht hebben, een stijging of daling stopt waar ze al dikwijls stopte en ga zo maar door.

In de huidige grafiek van de S&P500 zien we nu een divergentie tussen de laatste twee toppen in de grafiek (hoger) en de evolutie van de laatste twee toppen in de RSI (lager). Volgens de theorie is dit een voorbode voor een grotere daling.

Ook los van TA ligt dit voor mij nog steeds in de kaarten maar dat maakten de vorige edities hopelijk wel al duidelijk. Het is ook in die optiek dat we reeds een ‘verzekeringspolis’ hebben afgesloten in onze voorbeeldportefeuilles.

Het is overigens een slecht idee om uit de markt te stappen. Het blijft altijd mogelijk dat je verwachtingen verkeerd blijken of dat ze wel juist blijken maar dat het gevolg zich niet manifesteert.

Van cruciaal belang hierbij: op tijd cash opbouwen en vooral durven kopen als het er heel slecht uit ziet. Hou dus ten allen tijde een kooplijstje bij de hand. In deze editie dan ook een analyse van een interessant Chinees biofarmabedrijf.

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png