Is winter coming?

Is winter coming?

Deze aangepaste slagzin uit Game of Thrones leek me een geschikte opener voor deze week.

Uiteraard weet ik ook niet of het nu winter of lente zal worden en dat maakt eigenlijk ook niet echt veel uit. In onze portefeuille hebben we zowel winterjassen als korte broeken en hier en daar zelfs een paraplu klaarliggen.

Overleven gaat niet over de sterkste maar wel over diegene die zich het best kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

In mijn openingsnummer van dit jaar schreef ik al over het gevaar van een stijgende rente en het effect op groeiaandelen. De huidige (torenhoge) waarderingen kwamen vooral tot stand doordat toekomstige groei bij een extreem lage rente meer waard is dan bij een hoge rente.

We zien dan ook een rotatie uit technologie en die maakt op dit moment zelfs saaie bouwaandelen weer sexy.

De uitspraak begin dit jaar leverde me wat meewarige blikken en mails op. Mensen worden steeds in slaap gewiegd door lange tijd van hetzelfde. Weet echter dat hoe langer iets duurt, hoe dichter we bij het einde komen. Rente is trouwens als een wild beest: vrij beheersbaar binnen een kooi, onvoorspelbaar wanneer gelost.

We zouden het later ook nog wel eens kunnen zien aan de huizenmarkt. Jongeren die nu met het mes op de keel hypotheken aangaan zullen het wellicht op een bepaald moment niet meer kunnen. Een lagere prijszetting kan dan het gevolg zijn.

Maar ik loop al redelijk ver vooruit, het kan door geld dat uit de obligatiemarkt wegtrekt (naar vastgoed?) eerst nog wat erger worden.

In deze editie werd de “vraag van de abonnee” nog eens van onder het stof gehaald: heb je opties nodig als lange termijnbelegger? Welke broker of datasource te kiezen en wat zijn de risico’s? Op welke beurs aandelen kopen als ze op meerdere beurzen noteren? Ik probeer een antwoord te geven.

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png