Niets dan stilte...

Niets dan stilte...

Dat is het gevoel dat ik krijg als ik de markten van op een afstandje bekijk.

Biden is verkozen, Trump is al bij al vredig uit het Witte Huis vertrokken, de Brexit is achter de rug (schijnbaar toch) en de Amerikaanse beurzen zetten records neer. Niets lijkt ons dus te kunnen deren.

Toch is dat niet geheel juist.

We maken met de S&P500 de laatste maand een pas op de plaats met een stijging van “slechts” 1,8 procent. Geef toe, we zijn de laatste tijd meer gewend geraakt.

We kunnen ook niet naast de rente kijken: de vergoeding op de Amerikaanse 10-jaarse Bond steeg dit jaar al 40 procent en ik zie het pas bij 1,50 % voor het eerst eens echt halt houden. Het is iets waar de FED ondertussen toch wat zenuwachtig van moet worden.

Ook de winterprik die nu zorgt voor een revival van de voor altijd dood gewaande olieprijs (ha ja, we leven enkel nog van alternatieve energie) kan er voor zorgen dat inflatie een versnelling hoger zal schakelen. Bij olie kwam er sinds begin dit jaar al 23 % bij.

Is het nu dus eerder de spreekwoordelijke stilte voor de storm? Het zou zomaar eens kunnen.

Ik ga mijn nek uitsteken en de aandacht vestigen op de gigantische obligatiemarkt. Als daar nog een dominosteentje verder de verkeerde kant op valt hebben we het vlaggen.

Gezien de omvang van die markt, 123.000.000.000.000 USD groot, en de wijde vertakkingen (pensioenfondsen, banken, verzekeraars, ETF’s,...) zal dit een serieuze impact hebben op alles.

Dus: obligaties een defensieve component binnen fondsen dixit alle ratingbureaus en risicoschalen bij banken? Think again...

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png