Lieven Willems clear.webp

Lieven Willems

Gepassioneerd belegger

Auteur BeursKompas

 
Icoontjes voorstelling.webp
Voorstelling

Laat me meteen met de deur in huis vallen: ik ben altijd al gefascineerd geweest door beleggen.

Voorafgegaan door een beleggende grootvader en vader zal het niet verbazen dat ik ben grootgebracht met een echte aandelenlepel.

Deze lepel werd wellicht gemaakt in de hoogovens van Cockerill Sambre en opgevuld met melk van Bongrain (het huidige Savencia) of melkpoeder van Nestlé.

Ook een yoghurt van Danone, speculoos van Lotus Bakeries,…het ging er allemaal vlotjes in.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je begrijpt al waar ik naartoe wil.

 

Beleggen is onlosmakelijk verweven met bedrijven waarvan jij en ik dagelijks de producten gebruiken. Hoe "cool" is het dan niet om op het volgende familiefeest te kunnen zeggen dat je daar een stukje eigenaar van bent?

Deze voorgeschiedenis maakte dat ik al vanaf mijn 16de zelfstandig mijn beleggingsportefeuille beheer. Detecteren van trends, zoeken naar onbekende pareltjes en analyseren van grafieken is ondertussen een tweede natuur… een passie...(een verslaving zelfs?)

Na een loopbaan als eigenaar/zaakvoerder van een bank- en verzekeringskantoor trok ik er in 2018 de stekker uit. De shift naar puur verkopen wat de bank wou kon mij niet meer bekoren. Advies geven mocht niet meer en de blijvende zoektocht naar goedkopere én beter presterende fondsen (maar niet van de bank in kwestie) werden mij niet in dank afgenomen.

Een eigen beursblad starten was een lang gekoesterde droom die eind 2018 werkelijkheid werd met de geboorte van BeursKompas. Een beslissing waar ik tot op vandaag nog geen seconde spijt van heb. Want zeg nu zelf, wat is er mooier dan van je passie je job te maken?

Als ik mijzelf moet pitchen als belegger komen de termen kritisch en realistisch zeker aan bod. Ik verkoop ook geen luchtkastelen maar leg de focus op een goede balans tussen risico en rendement. Je bent namelijk NIETS met een belegging die op een week tijd kan verdubbelen als er even veel kans is dat je op dezelfde periode alles verliest. Door de jaren heen heb ik een eigen (vaak tegendraadse) visie ontwikkeld over beleggen. Ik heb daarin geen interesse om mij te spiegelen aan anderen, ik ben en blijf mezelf.

Het "verhaal" achter een bedrijf is voor mij alvast een trigger en is dus meestal het uitgangspunt van mijn analyse. Hierna worden de fundamenten grondig bekeken en volgt een blik op de grafiek om een zo goed mogelijk instapniveau te bepalen.

​​

BK Achtergrond.webp

Profiel 

van deze belegger

Gepassioneerd
Humoristische pen
Keep it simple
Niet mainstream
Meer dan 25 jaar ervaring
Kritisch en andersdenkend
Vaak tegendraads
Belang van verhaal naast de cijfers
Groeibedrijven (internationaal)
Diepgang in analyses
Uitdieping van sectoren
 
Icoontjes visie.webp
Wat is beleggen voor mij?

Beleggen gaat in essentie niet over vlug wat winst maken of erger nog, rijk worden. Het gaat zoals reeds gezegd om echte bedrijven en er een stuk eigenaar van willen worden. Het lijkt misschien wat ongewoon, maar wie wil nu niet kunnen zeggen dat hij een stukje eigenaar is van Coca-Cola of Bellewaerde?

Het prettige én onvermijdelijke gevolg zal inderdaad zijn dat je een bepaalde graad van financiële onafhankelijkheid kan bereiken. Hiervoor moet de verzameling van bedrijven waarin je investeert (= je beleggingsportefeuille) goed zitten en leg je best het nodige geduld aan de dag. Laat je geld voor jou werken, traag maar heel zeker!

Je hoeft dan ook geen schrik meer te hebben dat de Overheid je later geen pensioen meer zal kunnen voorzien. Is er toch nog iets dan is dat een leuke extra. Is er niets, dan heb je tenminste voor jezelf gezorgd. Het geeft je een duidelijke voorsprong op anderen die het heft niet in eigen handen nemen en voor een voldongen feit zullen komen te staan.

Voor het opbouwen van je portefeuille kijk je best niet in de richting van je bankier. Deze is niet onafhankelijk en zal dus steeds voor zijn eigen winkel kiezen.

Dat is vanuit zijn standpunt bekeken uiteraard logisch maar je hebt het hier wel over de financiële toekomst van jezelf en je gezin. Beperken van kosten en een uitgebreide onafhankelijke keuze kunnen maken tussen aandelen, trackers of fondsen is hierbij cruciaal.

Success occurs when opportunity meets preparation

- Zig Ziglar -

 
Icoontjes kiezen.webp
Hoe ik aandelen selecteer

Zoals je reeds eerder kon lezen is voor mij het verhaal achter een bedrijf even belangrijk als de cijfers, al mag het bedrijf uiteraard niet op de rand van een faillissement balanceren.

Cijfers zijn een uiting van het verleden, het verhaal zal echter mee de toekomst bepalen. Het is aan ons als belegger om uit te maken of het verhaal correct, transparant en haalbaar is.

Hoewel ik dus zeker belang hecht aan de kwaliteit van een bedrijf waarin ik investeer noem ik mezelf geen pure value belegger à la Warren Buffett. Ik zou mezelf dan eerder als hybride omschrijven. Je mist door enkel in waarde-aandelen te beleggen namelijk de Amazons, Tesla’s en Apples van de toekomst. Aandelen die jarenlang verlies draaiden maar ondertussen wel een imperium opbouwden waar niemand nog naast kan kijken.

Ik zal dus naast vaste en solide waarden ook groeibedrijven in een vroeg stadium proberen ontdekken en deze als extra motor in mijn portefeuille gebruiken.

Aan benchmarking, dat is je eigen prestaties vergelijken met deze van anderen, doe ik niet. Ik en mijn lezers zijn er niets mee als we -26 procent halen wanneer de rest -27 procent haalt. Bij de gemiddelde bank zou dit al een reden zijn om de champagne te ontkurken maar ik wil in dit geval een significant beter resultaat neerzetten. Op de lange termijn is het streefdoel een jaarlijks positief gemiddeld rendement halen van 10 procent of meer.

Dat lijkt misschien saai en niet zo veel maar schrik niet, het is voldoende om op 20 jaar tijd van een beginkapitaal van 50.000 Euro naar bijna 350.000 Euro te gaan. Terwijl jij werkt voor je geld werkt je geld ook voor jou en zelfs zonder dat je er een druppel zweet voor moet laten.