De patiënt aan het infuus

De patiënt aan het infuus

Geen nood! BeursKompas is niet ineens een medisch magazine geworden. We houden ons aan wat we kennen, dat is al moeilijk genoeg.

In mijn vergelijking staat de patiënt natuurlijk voor de economie en bij uitbreiding de aandelenbeurzen.

Het infuus wordt toegebracht door Dr. Centrale Bank, de “Docteur Mabuse” van het economische landschap.

Noodplan na noodplan wordt goedgekeurd, met honderden en zelfs duizenden miljarden tegelijk. Geld dat zijn weg zoekt naar obligaties en aandelen van steeds dezelfde grote bedrijven. De perverse effecten hiervan zijn absurd lage tot negatieve rentes en opgeblazen aandelenkoersen.

Iemand moet denken dat dit een ideaal scenario is voor een herverkiezing later op het jaar. Wie dat is laat ik je zelf invullen…

In deze editie toon ik een aantal grafieken waar je steil van achterover valt. Schuldcreatie, werkloosheid,… Het komt allemaal aan bod.

Voor een schrijver van een beursmagazine waarin ook voorbeeldportefeuilles zijn verwerkt is het nu wel een “ambetante” periode. Lezers verwachten tips en dat is hun goed recht. Echter hebben we nu al een tijdje niets gekocht omdat ik “weiger” blind mee te lopen in de hoera-kudde. In dat opzicht was het veel leuker toen er paniek was en we gretig konden inkopen. Toen stonden we daar wel alleen. We behouden onze grote cashpositie tot we terug mooie opportuniteiten zien.

Toch mogen we zeker niet klagen over onze rendementen, zeker omdat we dus niet vol belegd zijn. Ik denk dat er veel fondsbeheerders en banken blij zouden zijn om zoiets aan hun klanten te kunnen tonen.

BK GROEI + 10,19
BK BASIS - 9,02
Bel20 -18,70

PS: we hadden het in deze editie ook over insider transacties van Belgische bedrijven. Je kan deze eenvoudig terugvinden op: https://www.fsma.be/nl/transaction-search

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png