De waanzin voorbij...

De waanzin voorbij...

De hele Amerikaanse techsector is nu meer waard dan alle Europese beurzen samen…

De marktwaarde van Tesla is veel groter dan alle Duitse constructeurs samen (Groep VW, BMW en Daimler-Mercedes).

Het is nu ook de grootste auto-bouwer qua marktwaarde ter wereld nadat het recent Toyota voorbij stak.

Toch klopt er iets niet: Toyota verkocht in 2019 meer dan 8 miljoen voertuigen en Tesla kwam aan amper 365.000 stuks.

De koers/winstverhouding is ondertussen opgelopen tot 160. Nu kan in mij inbeelden dat veel nieuwe beleggers hier lak aan hebben (of het gewoon niet weten) maar het wil zeggen dat je bereid bent nu al de winst te betalen die het bedrijf in de komende 160 jaar zou kunnen maken. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik en wellicht zelfs mijn kleinkinderen zullen er dan al niet meer zijn.

En ja, we leven in andere tijden en oude maatstaven zijn misschien niet meer relevant, maar dat hoorden we ook in 2000 toen de techbubbel uiteen spatte. Er kwamen nieuwe formules om de waarderingen te blijven verantwoorden (oa PEG ratio) en om vooral niet te moeten zeggen dat de markt pokkeduur was.

Let op mijn woorden: ook deze keer zal het niet anders zijn. De markt kan best nog 10 % doorstijgen maar als we nadien een daling van 30 of 40 % kunnen vermijden hebben we onze job gedaan. De cash en het lijstje is er, een nieuwe beschermingspoging wordt bekeken.

Door negatief te zijn zal ik wel weer wat kritiek krijgen op diverse forums. Toch belet het ons niet om dit jaar voor de basis (-5 %) en de groei (+14 %) heel mooie rendementen neer te zetten.

Verder in dit nummer twee contraire beleggingen van Warren Buffett, beleggingen waar we met BeursKompas twee jaar geleden al in investeerden. Ook de strafrente die BinckBank binnenkort zal aanrekenen voor cash geld mocht niet ontbreken. Ik schets zes mogelijke oplossingen voor dit probleem.

De nieuwe website tenslotte wordt de komende weken uitgerold en zal een nieuwe fase in de groei van BeursKompas inluiden. Alvast bedankt voor jullie vertrouwen!!

BK Achtergrond.webp

De volledige inhoud zien?

Abonneer vandaag nog op BeursKompas

en geniet van de volgende voordelen:

Alle 14 dagen BeursKompas in je mailbox (10-25 blz)

Onbeperkte toegang tot ALLE eerder verschenen nummers

Realtime alerts bij aankopen of verkopen

Bekende en onbekende aandelen om verder te bestuderen

Transparante portefeuilles

Stel je vragen via Mail/Messenger/Video Chat (op afspraak)

100% onafhankelijkheid (ik word door niemand betaald!)

Lieven%20Willems%20clear_edited.png